Üvegből építünk!
Magyar English

Jüllich Glas Napelem, mint építőipari „design” elem

A napelem panelek egyre szélesebb körben való elterjedésével, megannyi új, kreatív ötlet, lehetőség lát napvilágot, mely a Jüllich Glas Holding Zrt. Solar Üzletágát is arra ösztönzi, hogy évről-évre újabb és újabb innovációval álljunk elő, szélesítsük termékpalettánkat, illetve megoldásokat találjunk a képzeletben születő felhasználási elképzeléseknek.
Jüllich Glas Napelem, mint  építőipari „design” elemFelhasználóink már nem kizárólag a tetőre, olykor földre telepített, 60 cellából álló „kék” táblát látják termékeinkben, sokkal inkább a megújuló energiákban, ezek közül is elsősorban a napelemekben rejlő kimeríthetetlen lehetőségeket.

Egyedi napelemeink egyik fő alkalmazási területe az építőipar, ahol az üveg felhasználásának további erősödésével, még nagyobb lett a design elemként is alkalmazható épületbe integrált napelemeknek (BIPV – Building Integrated Photovoltaic) térhódítása.
A Magyarországon még kevésbé elterjedt technológia Európa számos épületét díszíti, és ami még fontosabb, látja el villamos energiával, lehetővé téve azt is, hogy energiatakarékos, akár önellátó épületek szülessenek.

A fentiek fényében még értékesebb számunkra, hogy hazánk első hőszigetelt szerkezetű napelemmel fedett épületének megszületéséhez a Jüllich Glas egyedi hőszigetelt szerkezetbe integrált napelemét választották.

Az Alsóbogáti Látogatóközpont - melynek tulajdonosa Blaskovich Tamás, aki elkötelezett híve a megújuló energiáknak, így több JGS rendszer elégedett használója is – tetejét 169 db 6mmESG Float - 16Ar - 4.4.1VSG Low E szerkezetű üveg fedi, melyek közül 127 db tartalmaz egyedi napelem megoldást.
A napelem panelek szerkezetei átlátszó hátlap fóliával, és 3 cm-es cella távolságokkal készültek, így biztosítva azt, hogy természetes fény fogadja az épületbe látogatókat. Az elemek egyenként 170 wattos polykristályos napelemek, így a rendszer összteljesítménye több mint 21 kW, mellyel egy év alatt hozzávetőleg 22.000 kWh villamos energiát termel a rendszer.
Az így termelt energia teljes mértékben fedezni tudja az épület energia felhasználását, méretéről pedig mindent elárul az a tény, hogy akár 10 családi ház energiaszükségletét képes megtermelni, miközben közel 12 tonnával csökkenti a széndioxid kibocsátást éves szinten.

A rendszer telepítése nagy kihívást jelentett számunkra, tekintettel arra, hogy ezek a keret nélküli napelemek egy alumínium fogadószerkezetbe kerültek beépítésre, a „sima” üvegszerkezetekhez hasonlóan. Mind a csatlakozódobozok, mind a kábelezések egyedi megoldásokat kívántak, melyeket sikerült a biztonságos működés, illetve a hosszú élettartam, mint elsődleges célok, szem előtt tartásával megvalósítani.
Büszkén mondhatom, hogy a rendszer kiválóan működik, így reményeink szerint hozzájárul majd a hasonló megoldások elterjedéséhez.
Ennek köszönhetően is, napról-napra érkeznek megkeresések Hozzánk, egyedi igényekkel, műszaki megoldásokkal, melyek újabb és újabb kihívás elé állítják a Solar csapatot.
Referenciáink között megtalálható többek között egyedi hajókabin üveg, mérőberendezés energiaellátására készített napelem, de már kamion is járja az utakat JGS napelemmel a tetején.
Év vége közeledtével elmondhatjuk, hogy egy újabb dolgos éven vagyunk túl, fejlődésünk töretlen, de ami a legfontosabb a számos telepített JGS rendszernek köszönhetően mi is hozzá tudunk járulni a környezetszennyezés csökkentéséhez, a fenntartható fejlődéshez.
2016-ban tovább szeretnénk erősíteni a Jüllich Glas Solar piaci pozícióját, szeretnénk elérni, hogy a JGS márkanév egyet jelentsen a minőséggel a napelemek területén is.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Vásárlóinknak, Partnereinknek a bizalmat, és kívánunk Napsütésben is Gazdag Új Esztendőt!

Dr. Warvasovszky Donát
Solar üzletág vezető

Jüllich Glas Napelem, mint  építőipari „design” elem